Irriteret over Herpes?

Herpes, eller som i daglig tale, forkølelsessår, er en meget almindelig sygdom som forårsages af Herpes simplex virus (HSV). Grupper af væskende blærer på en hævet rød hud eller på slimhinde, er det mest karakteristiske ved herpes. Området omkring er ofte æmt og smertende. Blærerne har desværre en tendens til at komme igen med jævne mellemrum, men heler heldigvis uden ardannelse.

Hvad er Herpes?

Der findes to slags Herpes simplex virus, som begge angriber slimhinder og hud over hele kroppen. HSV-2 findes især på kønsdelene, mens HSV-1 er den mest hyppigste, der i langt de fleste tilfælde ”kun” spreder sig på og omkring læber og i munden. Imponrende nok har op mod 90% af den voksne befolkning antistoffer mod HSV-1 i deres blod, mens ca. 25% har antistoffer mod HSV-2.

Hvordan føles forkølelsessår?

Det er meget individuelt hvordan man reagerer på en infektion, og en del får slet ingen eller meget svage symptomer. Mens andre er meget hårdt ramt med både så i munden og omkring munden.

  • Når børn rammes af en infektion viser den sig ofte som mundhulebetændelse og kan medføre utilpashed og feber.
  • Hvis man bliver smittet, så går der gerne 1 til 3 uger inden herpesudbruddet viser sig. Heldigvis hele det spontant i løbet af få uger.
  • HSV kan reaktiveres og give anledning til nye forkølelsessår, der uden behandling vil hele i løbet af et par uger. Med behandling kan udbruddet minimeres eller standses helt.
  • En ubehagelig stikkende og prikkende fornemmelse i huden er nogen af de første tegn på et forkølelsessår. Små væskefyldte blærer udvikles kort tid efter og sårene tildækkes af skorper, som typisk falder af 8 til 10 dage efter udbruddet.
  • 40% af dem der bliver smittet får herpesudbrud og oftest kun 1 til 2 gange om året.
  • Cirka 20% af alle dem med HSV-antistoffer får udbrud gentagne gange i livet.
  • Så længe forkølelsessåret ikke er helt tildækket af skorper, kan man smitte andre med HSV. Dog skal man være opmærksom på at herpesramte personer også udskiller herpesvirus, selvom man ikke har et forkølelsessår i omkring 5% af den symptomfrie periode.

Hvorfor får man forkølelsessår?

  • Et forkølelsessår smitter udelukkende kun ved direkte kontakt, kys eller igennem sex.
  • Når man bliver ramt af HSV-virus er det overhudens celler, der bliver angrebet og resulterer i væskefyldte blærer. Inden HSV-virussen bliver inaktiv bevæger den sig via nervebanerne sig ind til nervernes rødder.

Hvad kan man selv gøre for at forebygge Herpes?

Det er altid en rigtig god ide at tage sine forbehold når man snakker om HSV-virus, og der er flere måder at gøre det på.

  • Husk at vaske hænder efter berøring af læberne.
  • Hvis udheldet er ude og man har fået sig et forkølelsessår, så skal man så vidt mulig undgå at pille i såret. Man kan nemlig være uheldig at sprede HSV-virussen videre andre steder på kroppen. Desuden kan man risikere at inficere såret med bakterier.
  • Lev sundt, få en varieret kost og dyrk motion. Desuden er tilstrækkeligt med søvn altid en god ting til at styrke kroppen immunforsvar.
  • Undgå at komme direkte i kontakt med forkølelsessåret. Det spreder sig hurtigt.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *