Irriteret over lange bakker?

Elcykel

Hvordan fungerer en elcykel?

Elcykler findes i mange forskellige designs, der alle har sine fordele. Fælles for dem alle er, at de er udstyret med en lille batteridrevet motor, som gør det lettere for cyklisten at komme frem uden at få for meget sved på panden. Elcyklens motor drives af et batteri, som er den vigtigste del på elcyklen. I batteriet oplagres den energi, som bruges til at gøre det lettere for dig at træde i pedalerne. Typisk er batteriet fremstillet i litium. Litium batterier anvendes i mange af de miljøvenlige transportalternativer, som for eksempel elbiler fra amerikanske Tesla. Batteriet er forbundet til motoren og pedalerne gennem ledninger, der løber i elcyklens indre for den bedste beskyttelse og længste holdbarhed.

Elcykler er som nævnt udviklet ud fra en række forskellige principper i forhold til deres designs i teknisk forstand. Nogle elcykler bruger pedalernes rotation til at vurdere, hvor meget energi, der skal frigives til at hjælpe cyklisten bedst muligt. Andre typer anvender et momentbaseret system. De momentbaserede styresystemer arbejder ud fra den kraft, hvormed der trykkes i pedalerne. Alt efter hvor hårdt du trykker i pedalerne, vil elcyklens motor levere et ekstra skub, så du kan komme frem på den nemmest mulige måde.

Opladning af en el cykels batteri

I el cyklens spæde begyndelse var den, som med så mange andre nye produkter, præget af en del fejl. Det er dog efterhånden snart 25 år siden, at de første el cykler begyndte at komme frem på markedet, og disse fejl er for længst kommet ud af billedet. Problemer med for stor vægt og for kort batterilevetid er for længst overstået, hvilket især skyldes brugen af litium batterier. Disse højteknologiske batterier leverer nemlig en fremragende effekt i forhold til dets lave vægt. Og så er de hurtige at lade op. Opladningen af batterier til elcykler foregår hurtigt og simpelt via en oplader i et strømstik. Et par gode råd til opladning af en el cykels batteri er, at det gerne må oplades mange gange løbende. Batteriet skal helst tages ud af opladeren, når det er fuldt opladet for at sikre den længst mulige levetid for batteriet. Det anbefales desuden, at du oplader dit batteri efter hver eneste tur på cyklen. På den led sikrer du dit batteri den længste levetid. Ved håndtering af batteriet i forbindelse med opladning og montering på cyklen skal du passe meget på batteriet. Et moderne litium batteri er meget følsomt, så det kan godt tage skade af en for voldsom behandling. Du kan få flere gode tips omkring opladning af batterier ved at klikke på linket her.

Hvor lang er rækkeviden?

Rækkevidden på elcykler er før blevet gjort til et stort problem, men sådan er virkeligheden slet ikke. De nyeste modeller kører alle omkring 50 kilometer på en opladning, og nogle af de dyreste modeller har rækkevidder på op mod 150 kilometer på en opladning. Til hverdagsbrug i bylivet vil en rækkevidde på 30 kilometer også være mere end rigeligt, og i tilfælde af at batteriet bliver fuldt afladet, så er det jo ikke fordi, at cyklen ikke længere fungerer. Du har selv en stor indflydelse på elcyklens rækkevidde i form af din kørestil. Hvis du vil hurtigt afsted, så koster det selvfølgelig lidt ekstra på batteriets energiniveau. Også det pågældende terræn har indflydelse. Kører du op og ned af bakker, vil batteriet også blive ramt af dette. Op ad bakke har man som oftest lidt ekstra brug for motoren, mens man ved kørsel i vindstille forhold på flad vej ikke skal bekymre sig meget om batteriets rækkevidde.

Gode tips til valg af el cykel

En el cykel er en investering i din personlige transportmæssige fremtid. Derfor er det naturligvis meget vigtigt, at du sørger for at træffe det rigtige valg. Når du skal vælge din nye el cykel, er der en række ting, som du skal tage stilling til. For det første er det en god idé at tjekke op på, om din forhandler også tilbyder service af cyklen herhjemme i Danmark. Hvis du imod forventning skulle opleve problemer med el cyklen, er det jævnt ærgerligt at skulle til udlandet for at få fejlen ordnet. Du skal også tage stilling til den pågældende el cykels rækkevidde på en opladning. Rækkevidden på el cykler er som nævnt herover stor i dag, men der kan være særlige forhold, som gør, at du skal have en specielt stor rækkevidde. Hvis el cyklens rækkevidde passer til dit transportbehov, vil du sagtens kunne bruge den. Hvis du ikke er så erfaren med at cykle i et travlt bymiljø, skal du også tage hensyn til el cyklens høje fart i den første periode. Andre trafikanter, såsom bilister, cyklister og busser, forventer ikke nødvendigvis, at du kommer flyvende afsted på trods af modvind på din el cykel. Med elcyklens høje fart er det også vigtigt for dig, at få valgt en el cykel, der har gode bremser. Motoren og batteriet hæver selvfølgelig vægten på elcyklen, og derfor kræves der også godt bremser for at kunne standse den.

Husk cykelhjelm

Elcyklen kan med dens motor skyde afsted i høj fart i forhold til normale cykler. Derfor er det en absolut nødvendighed, at du køber dig en cykelhjelm, der matcher denne forskel i fart. Cykelhjelmen er fortsat et undervurderet middel til en sikker færden i trafikken, men med en elcykel er det blot endnu vigtigere, at du har den rette beskyttelse til dit hoved i tilfælde af styrt eller påkørsel. Der findes sågar specieldesignede elcykelhjelme. Disse tager hensyn til den øgede fart ved en elcykel, og kan derfor give dig og resten af din familie den nødvendige beskyttelse af en af kroppens mest vitale dele, hjernen.

En elcykel til alle årstider

Overraskende mange mennesker tror, at en elcykel kun er til brug i årets lune måneder. Dette er blot en skrøne, da du sagtens kan køre på din elcykel i selv det koldeste vejr. Der er dog et par enkelte ting, du skal være opmærksom på. Batteriet kan nemlig blive svækket en smule af de kolde temperaturer. Det betyder, at du kan komme til at opleve, at motoren ikke har så stor en rækkevidde som normalt. Desuden skal du som med alle andre cykler passe ekstra godt på i sneglat vejr.

Tag ud og nyd den danske natur

Det er ikke kun folk i storbyerne, der kan nyde godt af en el cykel. Hvis vejret en dag er helt formidabelt, kan du med fordel drage på tur på din el cykel. Kør en tur langs stranden eller kør ud på nogle hyggelige landeveje med marker og skove for at få en dejlig dag i det fri. Du kan eventuelt tage en god ven eller kæreste med og lave en hyggelig dag ud af det.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *